1905

De Wilhelminatoren werd de eerste houten uitzichttoren op de Vaalserberg en werd vernoemd naar de toenmalige koningin Wilhelmina der Nederlanden.

1945

De toren werd volledig afgebroken nadat deze beschadigde raakte door Duits artillerievuur en de bevrijding aan het einde van de oorlog het interieur van het restaurant vernielde.

1951

11 augustus 1951 was de opening van de tweede Wilhelminatoren met daarbij een restaurant, souvenirwinkel, ijskar en speeltuin. De nieuwe uitzichttoren was 20 meter hoog.

1957

Om de toren naast het restaurant mèt panoramaterras te plaatsen werd deze met een gewicht van 45 ton(!) verplaatst over 60 meter.

1970

Op Belgisch grondgebied van de Vaalserberg werd de Koning Boudewijntoren geopend, die een hoogte had van 33 meter.

2010

65 jaar na de bouw en verschillende reparaties verder verkeert de oude Wilhelminatoren in slechte staat en werd besloten om de toren te slopen en te vervangen door nieuwbouw.

2011

In juni werd de nieuwe Wilhelminatoren opgeleverd. Deze toren is 35 meter hoog, heeft een glazen Skywalk en is voorzien van een lift. De uitzichttoren is een ontwerp van Ruimtemakers Architectengroep te Maastricht. Op 7 oktober 2011 werd het bouwwerk officieel geopend met vuurwerk.

2013

Op 2 april werd de Wilhelminatoren blauw aangelicht om aandacht te vragen voor de Autismeweek.

Van houten uitzichttoren - tot duizelingwekkende Skywalk